Znanstveno-stručni skup i radionice na 29. Sabatini


Objavljeno: 19.12.2019.

Za vrijeme 29. Sabatine – međunarodnog susreta vinogradara i vinara, u okviru znanstveno-stručnog skupa, članovi Društva održali su više prezentacija i radionica s aktualnim temama na području vinarstva.

Članica Društva, doc. dr. sc. Natka Ćurko, iz Laboratorija za tehnologiju i analitiku vina, Prehrambeno biotehnološkog fakulteta u Zagrebu, otvorila je temu ˝Kontrola kisika tijekom proizvodnje i punjenja vina˝ uz prezentaciju uređaja za mjerenje kisika. Kontrola kisika izrazito je važna u proizvodnji visokokvalitetnih vina- male doze kisika mogu pozitivno djelovati na razvoj vina te umanjiti mogućnost njegove redukcije. S druge strane, izloženost vina nekontroliranim, visokim dozama kisika može uzrokovati gubitak svježine i voćnosti te u konačnici pojavu mana u vinu kao što su oksidacija i posmeđivanje. Novom generacijom uređaja za mjerenje kisika NomaSense® (Nomacorc) u realnom vremenu vrši se kontrola kisika u svim točkama proizvodnje (tankovi, bačve, prepumpavanje, filtracija). Inovativnost uređaja je mogućnost mjerenja kisika u boci bez otvaranja boce (neinvazivna metoda). Na ovaj način moguće je provesti kontrolu rada čepilice i punilice, osigurati minimalan kontakt kisika i vina tijekom punjenja te očuvati aromu i boju vina tijekom starenja.

Prof. dr. sc. Ana Jeromel, voditeljica Laboratorija za grožđe, mošt i vino, s Agronomskog fakulteta u Zagrebu prezentirala je nove spoznaje o mani vina koja se u literaturi naziva ˝Light damage˝ ili šteta od utjecaja svjetlosti u vinu. Tijekom radionice mogao se i pomirisati uzorak vina s navedenom manom vina. Uz ovu temu predstavljeni su i rezultati vinifikacije vina Plavac mali s dvije lokacije- Korčula i Vis, u kojima je praćen utjecaj duljine maceracije i različitih sojeva Saccharomyces kvasaca na senzorna svojstva vina. Tijekom radionice, posjetitelji su mogli kušati vina s najizraženijim razlikama u svojstvima i iznijeti svoja mišljenja.

Doc. dr. sc. Ana-Marija Jagatić Korenika sa Zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo Agronomskog fakulteta u Zagrebu, u svojoj se prezentaciji osvrnula na ˝Metode poboljšanja svježine u vinima toploga klimata˝ stavljajući naglasak na utjecaj i rezultate primjene ne-Saccharomyces kvasaca odnosno sekvencionalne inokulacije kvasaca. Nove inovativne primjene biotehnologije u vinarstvu tako mogu utjecati na aromatski profil vina, smanjenje koncentracije etanola, ali i na povećanje ukupne kiselosti odnosno svježine vina u ekstremno toplim uvjetima dozrijevanja grožđa.